Så er det et år siden, jeg startede på min blogserie om de faglige mål. Nu må jeg hellere se at få den gjort færdig.
Eleverne skal kunne ” formidle historisk indsigt på forskellige måder og begrunde dem”.
Jeg må nok blankt indrømme, at jeg vistnok aldrig har bedt eleverne om at begrunde, hvordan de har formidlet historien i de opgaver jeg har stillet dem. Det har typisk været mig, som har bedt om et bestemt produkt. Måske er det et vink med en vognstang fra ministeriet om at give mere spillerum til eleverne, når det kommer til deres små og store produkter i timerne.
Det kan give noget energi til læringsrummet, hvis man giver eleverne lov til at bruge andre værktøjer end man selv havde tænkt sig. Og så er det jo egentlig oplagt at bede om en begrundelse for det, som et bidrag til udvikling af elevernes 21st century mediekompetencer.
Det er oplagt, at visuelle og multimodale produkter vil komme ud til en større målgruppe end en skriftlig fremstilling — men der er mange andre parametre, styrker og svagheder ved de forskellige medier, som eleverne kunne forholde sig til.
Her er nogle bud på medier, som kolleger eller jeg selv har ladet eleverne bruge til formidling af historie:
Screencast — som min gode kollega Per har skrevet om på it i gymnasiet
Tidslinje — Så har jeg selv forsøgt mig med tidslinjeværktøjet ‘Dipity’, hvor eleverne kan lægge billeder og dokumenter ind. Jeg er dog ikke sikker på at Dipity er det bedste værktøj til tidslinjer pt.
Min slægtshistorie 1973–2012 on Dipity.
Tv-nyhed: Min kandidat Nis Peter Ahlmann satte eleverne til at formidle historier fra den kolde krig som nyhedsindslag — og det var ikke engang i en medieklasse:
I historielærerforeningens konkurrence får vi også mange kreative indslag ind — bla. den fine fortælling om det arabiske forår:
Tegneserie: Afslut et forløb med at det skal formidles som tegneserie:

Billedblog: I forbindelse med en studietur til London:
Opgave:
På studieturen skal hver gruppe lave en faglig billedblog, hvor I svarer på små opgaver. Gruppen må selv vælge platform : Instagram, Tumblr, Facebook eller lignende, men følgende krav skal opfyldes:
- Co-owned konto: Alle i gruppen skal kunne logge ind og lægge billeder og tekst på.
- Alle i klassen + lærerne skal have adgang til at følge bloggen – I må selv bestemme om den skal være offentlig.
Jeg ved ikke helt, hvor fagligt det blev og jeg fik ikke bedt om en begrundelse for valg af medium. Næste gang skal kravene til billedbloggen nok være lidt mere specifikke.
4gilzandabigben Instagram(jeg tror de forholder sig lidt ironisk distancerende til “ungdomsmediet” her)
The Londoners - WordPress
London Calling — Blogspot
Londonbloggers (Instagram)
Til sidst et par ikke-afprøvede ideer :
Historien som et computerspil
Kunne man overveje at lade eleverne lave dansk-historieopgave i andre medier end den klassiske, akademiske skriftlige opgave ? Jeg ved godt det er dér vi skal hen i forhold til SRP, men eleverne — måske især drengene — er jo vant til multimodale fortællinger fra deres computerspil, og det kunne måske gøre overgangen til gymnasiet lettere for elever fra gymnasiefremmede miljøer. Fx: “Du kan evt. aflevere din formidlingsopgave som en “synopse” til et computerspil a la Civilization eller Magtens Segl ” …
“Samtidshistorie” som en Storify-fortælling.
“Storify” er et program, der kan trawle forskellige sociale medier for materiale om et bestemt emne. Her har jeg lavet en lille én om vores tragikomiske farvel til VM for to år siden. På samme måde kunne eleverne fortælle historien om en aktuel hændelse — og derved kunne man illustrere, at historiefortælling også handler om udvælgelse af fakta/kilder.
På den anden side får eleverne jo så mindre træning i opstilling af noter og litteraturlister, hvis man bruger tid på disse ting.
Konklusioner og anbefalinger — også til mig selv:
Introducér eleverne gradvist for de mange forskellige muligheder for formidling af historien.
Husk at kræve begrundelse for det valgte medium og lad eleverne vælge selv ind imellem 🙂
Hvordan formidler dine elever historien?
Skriv et svar