Polen og Rusland kæmper med historien

Den 1. september 1939 invaderede Hitler-Tyskland Polen, og det blev starten på 2. verdenskrig. 70-året blev i dag markeret ved Gdansk, hvor det første skud i 2. verdenskrig blev løsnet tidligt om morgenen fra tyske krigsskibe.

Kun 1 uge før tyskernes invasion af Polen, den 23. august, indgik Hitler og Stalin en ikke-angrebspagt med en hemmelig aftale om at dele Polen imellem de to lande. Den 17.  september invaderede russiske styrker det østlige Polen, der dermed blev fjernet fra landkortet.

I dag var bl.a.  Merkel, Putin og den russiske præsident Kaczynski til mindehøjtidelighed. Kaczynski fik næsten givet Sovjet ansvaret for 2. verdenskrig. Hvis der ikke havde været en Hitler-Stalin pagt, så havde Hitler måske ikke angrebet Polen?

I forholdet mellem Polen og Rusland spøger også Katyn-massakren på 20.000 polske officerer, som russerne indtil 1990 fastholdte var nazisternes værk.

Putin vil gerne se fremad. I dag sagde han bl.a. :

“We sincerely want Russian-Polish relations to get rid of the accumulated legacy of the past… and to develop in the spirit of good-neighbourliness and co-operation – that is to say, to be worthy of two great European peoples,”

og det lyder jo meget fornuftigt. Han har også udtrykt sorg over Katyn-massakren.

Samtidig har Rusland ikke lyst til at tage et opgør med sin egen akkumulerede arv fra fortiden. I en ny historiebog, som bruges i den russiske “folkeskole” rehabiliteres Stalin, som manden der omskabte Sovjet fra at være et landbrugsland til et land med atombomben.

Der er nok at tage fat på for både polske og russiske historikere.

Kilde: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8232559.stm

0.00 gennemsnitligt (0% score) - 0 stemmer

Skriv kommentar