Jeg sysler lidt med at lave et forløb om dansk slaveri til mine 2.g’ere. Det bliver sidste forløb før de tager 2 måneder til Seattle og læser nogle af deres timer, så jeg skal gerne forberede dem lidt til det ophold.
Et forløb om dansk slaveri vil naturligt fokusere på Dansk Vestindien. Her er der 2 gode hjemmesider med ressourcer: Den transatlantiske Slavehandel og Surt & Sødt.
I Seattle skal eleverne bl.a. arbejde med Jacksons “Indian Removal Act” fra 1830, hvor de indfødte stammeledere blev presset til at indgå “aftaler” med den ekspansive føderale regering. Jeg kom til at tænke på om man kunne sammenligne det med flytningen af grønlænderne i 1953 for at give plads til Thulebasen?
Begge episoder har jo klare links til USA, der købte Dansk Vestindien i 1917 og ekspropr, — øh… “lejede” plads til Thulebasen med Grønlandsoverenskomsten i 1951. Er det forresten syddanskerne eller norddanskerne, som skal sammenlignes med indianerne?
Skitse:
1) Slaveri som koncept — hvor møder vi det først? Brainstorm — hvilke spørgsmål kunne vi ønske svar på?
2 — 5) Projektarbejde med surtsødt.dk
8) Debatten om ophævelse af slaveriet — kilder fra EMU. — blik tilbage til Las Casas og Sepulvedas diskussion om indianere er rigtige mennesker.
9) Grønlandsoverenskomsten og Thuleflytningen.
10–11) Perspektivering og afslutning. Findes der moderne slaveri? Kan man overhovedet bruge dette ord i nutiden?
Jeg har tidligere vist Peter von Scholten — men den er vist blevet lidt for altmodisch med sine 25 år på bagen. En søgning på Youtube viser, at der ligger en hel del engelsksprogede dokumentarer om slaveri. Kender du nogen af dem, kære læser, så hører jeg gerne fra dig? 🙂
Skriv et svar