lektoren

An arrow divider

Gyldendal halser efter Wikipedia

2 min­ut­ters læsning
Da første bind af Den Store Danske Encyk­lopæ­di udkom i 1994, ville jeg frygtelig gerne have mine akademik­erf­in­gre i det. Ethvert dan­net men­neske bør da have 20 bind blåmel­eret bag­grundsv­i­den til at tyn­ge reolen med, tænk­te jeg.
Men jeg havde lige lært, hvad SU-klip var, og de 20 bind ville koste den nette sum af 20.000 kr. Det kan man få mange Slots-pils for.

I 2001 start­ede den engelske udgave af Wikipedia og i 2002 blev den danske ver­sion startet. Brugere over hele ver­den har skrevet og redi­geret tusin­der af artik­ler. “Amatør­er!”, tænk­te jeg i starten. Jeg prøvede selv at redi­gere i artik­ler, så elever kunne se, hvor utro­værdigt det var: ‘Anders Fogh sorter­er müs­li i en mal­te­sisk natklub’.
Men der gik stadig kor­tere tid før mine ændringer blev ret­tet tilbage — og så beg­y­n­dte Wiki-admins at blokere IP-adress­er som saboterede pro­jek­tet. Jeg måtte efter­hån­den give op. Det beg­y­n­dte at virke. Der er stadig fejl og farvede artik­ler, men det risik­er­er man jo også i de store papirleksika.

Gylden­dal har nu ind­set, at de ikke kan sælge abon­nementer til en online-udgave af Encyk­lopæ­di­en, når Wikipedia er gratis. ‘Den Store Danske’ bliv­er lanceret på som gratist­jen­este på net­tet til feb­ru­ar og skal finan­sieres af annoncekroner.

Men er løbet ikke kørt? Hvem gider skrive for Gylden­dal, så for­laget tjen­er penge, når man kan skrive for Wikipedia, hvor alle er enige om, at det er et fælles pro­jekt? Gylden­dal ned­sæt­ter en redak­tion, der skal god­k­ende artik­lerne, og denne redak­tion må så være bedre Wikis admin­is­tra­tor­er, forståes.

Gylden­dals ini­tia­tiv er da i hvert fald en indrøm­melse til Wikipedia, og jeg ville ærgre mig, hvis jeg havde smidt de 20.000 dask i 1994.

Any­ways — husk altid at kryd­st­jekke dine oplysninger, især i skolearbejde.


Udgivet

i

, ,

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *