lektoren

An arrow divider

Ville du tage imod en drink fra en fremmed i byen?

1 min­ut­ters læsning
… hvis du er over 18, selvfølgelig!

Her er en idé til at træne mate­ri­alekri­tik i 1.g.

Start en lek­tion med det meget vigtige spørgsmål oven­for. Elev­erne undr­er sig selvføl­gelig og nogle vågn­er og bliv­er plud­selig meget aktive : ”Det tør jeg da godt”, ”Ja, da”, osv.

”Men æh.. den kan jo være ’spiked’…”

Så hold­er jeg fast: Hvornår vil du tage imod en drink, fra én du ikke kender?

Så kom­mer svarene:

- ”Hvis jeg har set den blive skæn­ket op af en bar­tender” (ind­vend­ing: nogle bar­tendere er med til at putte sovemid­del i drinks ved vi, vist­nok fra ’Par­adise’ eller ’Sun­ny Beach’) , ok, hvis jeg har set den blive skæn­ket op af en bar­tender, jeg kender.

- ”Hvis én af mine ven­ner siger god for den fremmede.”

- ”Hvis han har pænt tøj på … ” (Så pæne men­nesker er åben­bart … pæne, spørg­er jeg?)

- ”Hvis den dufter normalt” .

- “Hvis han er sød”.

Ergo: Hvis andre kilder siger god for den fremmede, så er jeg mere tryg.

Så bed­er jeg elev­erne om at finde mate­ri­ale på net­tet om noget, vi er i gang med, Jyske Lov, fx og så skal de finde de 3 bed­ste hjemmesider og begrunde deres valg. Vi find­er frem til afsenderne og googler dem.

Det er jo ikke for at opfor­dre til druk eller noget — men sam­men­lignin­gen gør det nem­mere at forstå for nogle elever, tror jeg. De er jo fak­tisk kri­tiske på mange andre områder end lige net­tet. Men dårligt mate­ri­ale er lige så farligt for din opgave, som sovemid­del er for din krop.

Og så siger vi skål.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

7 svar til “Ville du tage imod en drink fra en fremmed i byen?

 1. Janich Avatar

  @LarsHenriksen God ide! Den vil jeg prøve af 🙂 Jeg har også kigget lidt på Sys­times mate­ri­aler her: https://lateralreading.systime.dk/?id=139
  Intro­duk­tion

 2. Anders Puck Nielsen Avatar

  @LarsHenriksen @Janich Det er dog en god illus­tra­tion på vær­di­en af kildekri­tik alligevel. 🙂

 3. Janich Avatar

  @anderspuck @LarsHenriksen Bestemt 😅 Ellers har I jo sikkert en masse gode øvelser ved Forsvarsakademiet? 😀

 4. Anders Puck Nielsen Avatar

  @Janich @LarsHenriksen Tja, bum. Jeg tror vores udfor­dringer med kildekri­tik og kri­tisk tænkn­ing er de samme som for alle andre uddannelsesinstitutioner.

 5. Janich Avatar

  @anderspuck @LarsHenriksen Det har I jo nok, ja — Vi må alle forsøge efter bed­ste evne så 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *