DF vil huske dansk jihad

Danmark daler ned fra himmelen over Estland i 1219 - siges det.
Danmark daler ned fra himmelen over Estland i 1219 – siges det.

I den nye finanslov har DF fået afsat 200 mio til “at sætte fokus på danske værdier”, som Peter Skaarup udtrykker det til Politiken.

5 mio. skal gå til stier i Estland ved Tallinn, hvor Dannebrog ifølge legenden faldt ned i 1219 mens kong Valdemar og hans folk var pressede i et slag med nogle hedninge, som ikke havde fattet hvor god kristendommen var for dem.

Det var historikeren Arild Huitfeldt som blåstemplede legenden i år 1600.  Danskerne var slået på flugt, men

“da skal udaf himlen ned være faldet et banner af tvundent værk, rødt i feltet med et hvidt kors i, som de nu fulgte. Siden vandt de sejr.”  ( fra Chronologia, 1600, her citeret fra Danske korstoge s. 212)

Det har sikkert været en bispekåbe el. lign., som er blæst op i luften og ind i skallen på en, der var god til at fortælle historier.

Vi ved i dag, at mange af korstogene blev til rene plyndringstogter hos de hedenske stammer langs Østersøen.  Således plyndrede Valdemar Arkona i år 1169 og nedbrændte de lokales templer og byggede kirker i stedet. Korsfarerne håbede at få tilgivelse for deres synder og en plads i himlen. Paverne lovede at selveste Skt. Peder beskyttede korsfarerne (Danske korstog s. 179)  Lyder det bekendt?

Vores flag er et hvidt kors på en blodig baggrund. Er det sådanne “danske værdier”, som Skaarup vil have fremmet,  eller ønsker han at nuancere nutidens syn på hedninge ?

Kilde: John H. Lind mfl. “Danske korstog – krig og mission i Østersøen”, København 2004

0.00 gennemsnitligt (0% score) - 0 stemmer

Skriv kommentar