lektoren

An arrow divider
Dannebrog daler ned fra himmelen over Estland i 1219 - siges det.

DF vil huske dansk jihad

1 min­ut­ters læsning
Danmark daler ned fra himmelen over Estland i 1219 - siges det.
Dan­mark daler ned fra him­me­len over Est­land i 1219 — siges det.

I den nye finanslov har DF fået afsat 200 mio til “at sætte fokus på danske værdier”, som Peter Skaarup udtrykker det til Politiken.

5 mio. skal gå til sti­er i Est­land ved Tallinn, hvor Dan­nebrog ifølge leg­en­den faldt ned i 1219 mens kong Valde­mar og hans folk var pressede i et slag med nogle hed­ninge, som ikke havde fat­tet hvor god kris­ten­dom­men var for dem.

Det var his­torik­eren Arild Huit­feldt som blåstem­plede leg­en­den i år 1600.  Danskerne var slået på flugt, men

“da skal udaf himlen ned være faldet et ban­ner af tvun­dent værk, rødt i fel­tet med et hvidt kors i, som de nu ful­gte. Siden vandt de sejr.”  ( fra Chronolo­gia, 1600, her citeret fra Danske korstoge s. 212)

Det har sikkert været en bis­pekåbe el. lign., som er blæst op i luften og ind i skallen på en, der var god til at fortælle historier.

Vi ved i dag, at mange af korsto­gene blev til rene plyn­dringstogter hos de hedenske stam­mer langs Øster­søen.  Således plyn­drede Valde­mar Arkona i år 1169 og ned­brændte de lokales tem­pler og byggede kirk­er i stedet. Kors­far­erne håbe­de at få til­givelse for deres syn­der og en plads i himlen. Pav­erne lovede at selveste Skt. Ped­er beskyt­tede kors­far­erne (Danske korstog s. 179)  Lyder det bekendt?

Vores flag er et hvidt kors på en blodig bag­grund. Er det sådanne “danske værdier”, som Skaarup vil have frem­met,  eller ønsker han at nuancere nuti­dens syn på hedninge ?

Kilde: John H. Lind mfl. “Danske korstog — krig og mis­sion i Øster­søen”, Køben­havn 2004


Udgivet

i

,

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *