Når en asylansøger ankommer til EU siger reglerne, at ansøgningen om asyl skal behandles i det land, som de først ankom til. Danmark har her en geografisk fordel; vi lægger langt væk fra verdens fattigste kontinent, Afrika.
Middelhavslande som Spanien, Italien og Malta er til gengæld ved at drukne i asylansøgere fra Afrika, skriver Information.
Nu foreslås det at ophæve reglen om asylbehandling i det første land man kommer til for at aflaste middelhavslandene. Det kan betyde at Danmark skal modtage, sagsbehandle og give asyl til flere asylansøgere. “I perioden 1997–2007 sendte Danmark 11.114 asylansøgere tilbage til et andet EU-land, mens vi selv tog imod 3.943.” (Information)
Vi har altså sendt 3 gange så mange til sagsbehandling i andre EU-lande, som vi selv har behandlet.
Danmark har som bekendt forbehold overfor samarbejde på asylområdet, men har alligevel via en særlig aftale kunnet drage fordel af samarbejdet ved at sende asylansøgere retur til det første EU-land, de ankommer til. Det er denne ret, som nu kan blive suspenderet — eller helt afskaffet?
Den danske regering synes det er en dårlig idé, da det vil fremme asylshopping, og DF er selvfølgelig helt oppe i det røde felt — denne sag kombinerer to af deres mærkesager, nemlig modstand mod indvandring og EU. Men pga vores forbehold har vi ikke adgang til at diskutere forslaget, som altså alligevel vil påvirke vores situation. De andre lande i EU vil da undre sig over, at et af de rigeste lande ikke kan være med til at løse denne opgave.
“Asylshopping”. Man ser det for sig. En afrikaner ud over butikkerne i EU-indkøbscentret og vælger kræsent det bedste land at bo i. Ordet i sig selv illustrerer de store forskelle på levevilkår i EU og Afrika.
Problemet kunne løses ved at formulere fælles asyl- og indvandringspolitik i EU. Bom færdig. Det ville blive nogle uhyggeligt vanskelige og komplicerede forhandlinger, det er selvfølgelig et meget ømt politisk område , og det aktualiserer igen diskussionen om forholdet mellem nationalstatens suverænitet og spørgsmålet om vi skal være Europas forenede Stater.
Danmark skal ophæve forbeholdet overfor samarbejde på flygtningeområdet. Men det bliver nok ikke så længe DF udgør det parlamentariske grundlag for regeringen.
Til december vil vi sikkert tale om solidaritet i forbindelse med klimatopmødet. Og Anders Fogh opfordrede i går til solidaritet i NATO. Så må vi også være der, når de andre har brug for os.
Skriv et svar