Digital læring i gymnasieskolen
Hvis man tænker på hvor meget samfundet har ændret sig på mange områder de sidste 200 år, så er det lidt påfaldende at én lærer stadig underviser 20–30 elever i ét lokale i ét fag i langt de fleste tilfælde på vores skoler. Og hvis læreren ikke kan møde op fysisk i samme lokale, så er undervisningen aflyst.
På https://www.coursera.org/ udbyder anerkendte universiteter et hav af gratis onlinekurser om alt fra programmering til psykologi. I Danmark prøver forskellige kommercielle aktører at gøre det samme, men burde vi lærere ikke selv gøre det? Jeg synes at https://www.frividen.dk/ er et glimrende initiativ. Hvornår får vi det første online gymnasium, hvor eleverne kan sammensætte deres egen studentereksamen ved at gennemføre X onlinekurser fra skolens portal?
For snart 5 år siden skrev jeg om onlinekurser på it i gymnasiet . Når vi bygger et forløb i Lectio, så kunne det godt minde om et onlinekursus med videoer og quizzer osv, men det er jo stadig bygget op omkring én time, ét hold – tankegangen, og det er læreren som bestemmer tempoet og doserer forløbet time for time. Det kunne være sjovt at lave et historiekursus, som eleverne kan gennemføre asynkront online. En sekvens af videoer, faktaquizzer, evt. udformet som små spil, fulgt op af to-tre kilder, som eleverne skal analysere skriftligt og som et menneske senere bedømmer. Men det er selvfølgelig et problem at finde tid til at lege med det.
Digital interaktion er lige så værdifuld som fysisk interaktion
Men med digital læring er der jo ingen social interaktion med klassekammeraterne og med læreren, indvender du? I bogen beskrives det, hvordan den unge generation af ”millenials” ikke opfatter digitale interaktioner som andenrangs. De er lige så virkelige og værdifulde for dem som enhver anden interaktion, se bare på den tid, de bruger på sociale medier. Min egen søn på 16 købte sig for nylig adgang til en amerikansk trommeundervisningsportal med videoer. (Han opsagde det dog igen, fordi han ikke havde tid nok til at se videoerne). Han har studeret både klaver- og guitarspil på Youtube. Jeg mener ikke at læreren og fysisk samvær med eleverne kan undværes, men er vi gode nok til at udnytte de digitale muligheder i gymnasieskolen?
Design et digitalt læringsforløb
I ”Digital læring” fortælller cand. comm. og læringskonsulent Julie Koch om sine erfaringer med at undervise med digitale værktøjer. Hun gennemgår muligheder og barrierer i første del og derefter handler sidste del om digitalt læringsdesign i praksis, altså gode råd til at bruge digitale værktøjer til at lave digitale undervisningsforløb. Erfaringerne og eksemplerne er ikke lige høstet inden for gymnasieverdenen, men derfor kan nogle af dem godt overføres eller give inspiration til gymnasielærere. I bogen giver Julie Koch gode råd til at opstille et overordnet mål for kurset og nogle succeskriterier. Derefter skal man opløse målet i nogle delmål, som man så kan quizze eleverne i: ”Min erfaring er at digital læring bedst lykkes, hvis man deler indholdet op i mindre bidder og definerer et læringsmål for hver af disse”. Computational didaktisk thinking. Julie Koch anerkender at forskellige videnstyper kalder på forskellige læringstilgange. Det er jo klart nemmere at lave en online test i faktuel viden om kongerækken, end det er at lave en test i demokratisk dannelse og medborgerskab. Men måske kunne man godt lave et online kursus i en færdighed som kildeanalyse? Bogen foreslår forsigtigt forskellige it-værktøjer, men Julie Koch ved godt at der hele tiden kommer nye til, så bogen indeholder mere didaktiske overvejelser, end it, hvilket er et plus.
Videndeling i praksisfællesskaber – working out loud
Sidste del af bogen handler om videndeling i virksomheders ”praksisfællesskaber”, og her tror jeg mange uddannelsesledere vil kunne få inspiration til deres skole. Mange lærere bruger allerede facebookgrupper som digitale lejrbål, hvor de åbent tør fortælle om deres udfordringer og får værdifuld feedback fra fagkolleger, som de sikkert aldrig møder i virkeligheden. Jeg gætter på at nogle lærere får mere faglig sparring på Facebook end de gør fra deres egne kolleger. Problemet ved det er at man skal acceptere Facebooks vilkår for at være med. Er det godt nok?
Hvordan videndeles der bedst muligt i faggrupperne? Hvordan undgår man at faggrupperne bliver siloer i organisationen? Hvordan skaber man en kultur, hvor man tør fejle og fortælle om sine fejl? Disse spørgsmål kan man også finde inspiration til at arbejde med i bogen.
Jeg har i øvrigt startet historielaerer.dk i håbet om at det kunne blive et sådant digitalt lejrbål for historielærere, hvor Facebook ikke dikterer vilkårene.
Bogen indeholder mange figurer og er generelt let læselig – dog er øverste afsnit s. 137 smuttet for korrekturlæseren — det bør rettes til en evt. 2.udgave.

Akademisk forlag
2018
Bog
Skriv et svar