Kamp om Natasjas “Gi’ mig Danmark tilbage”

Politiken.dk kan man læse at arvingerne til Natasja har givet Enhedslisten lov til at bruge “Gi’ mig Danmark tilbage” i deres materiale.
Tidligere har DF brugt (mis)brugt nummeret i deres kampagne mod tørklæder og muslimer generelt. Tre af annoncerne har teksten “Gi’ os Danmark tilbage” skrevet med sirlig kolonihaveskråskrift i bunden.

Natasjas rap/popsang var en protestsang mod rydningen af Ungdomshuset, et forsvar for Christiania og “et junkfrit røgmarked”. Det er vist ikke lige det, der står øverst på Peter Skaarups to-do-list, så det er ret pudsigt, at lige DF har planket teksten. Det minder om brugen af Springsteens kritiske “Born in the USA” i Reagans valgkamp.

Nå, men sangtitlen forudsætter jo egentlig en del ting:

  • ‘Danmark’ er blevet taget af nogen eller noget. Politiske fjender. Rumvæsener. Muslimer. Ikke som tyskerne under besættelsen, forståes, men næsten. Vores værdier er truet, jvf. “Med sharialov skal land bygges” fra DF’s kampagne. Man forudsætter i hvert fald at Danmark er blevet taget.
  • At modtageren er enig med afsenderen i, hvad Danmark er. Pia Kjærsgaard forstår selvfølgelig ikke det samme ved Danmark som Enhedslisten. Sloganets ‘os’ er et fællesskab, som er enige om hvad Danmark er. På DF’s hjemmeside kan man se, at det er noget med kornmarker og bøgetræer i topbaren.
  • At man kan få dette udefinerede Danmark tilbage ved at stemme på Enhedslisten eller DF .
Hvis du strammer garnet, yo, så kvæler du jo barnet.
Jeg savner dig jeg vil ha’ dig tilbage,
Ligesom i de gamle dage hvor en spa’e var en s.. yo!
Jeg vil ha dig tilbage ligesom i de gamle dage,
Hvor en fri fugl var fri og hvor man mente hvad man sagde.
Ey, gi mig mit Rabalderstræde og få styr på Istedgade..

I Natasjas tekst gemmer der sig faktisk også noget nationalromantik. Jeg’et alluderer til Peter Fabers “Højt fra træets grønne top” med barnet der strammer garnet. Skal vi tilbage til dengang hvor en spade var en spade og kvinder blev sendt på husholdningsskole? Og hvad er det for noget gasolin’-romantik med Rabalderstræde?

5.00 gennemsnitligt (97% score) - 1 stemme

Skriv kommentar